Menu

Żurek z pomidorem ODC. 5 Czereśniowo-pieprzowa sałatka z orzechami i szparagami

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego mówimy „ wartości odżywcze” ? Wartością jest to, co wnosi do naszego życia coś dobrego i cennego, coś co nas buduje i wzbogaca.Tak też powinno być z naszym jedzeniem.
Jesteś tym, co jesz- mówi znany i nie głupi slogan. Bo to, co jemy jest ściśle związane z tym jak żyjemy, jakie mamy myśli i świadomość i co zrobimy z potencjałem naszego życia.

Latem natura zsyła nam genialne rzeczy prosto z krzaka, drzewa, ziemi. Dlaczego genialne? Bo pełnie witamin i minerałów, których potrzebujemy, żeby zachować zdrowie, młodość i twórcze siły. Sezonowe warzywa i owoce mają ogromny wpływ na to, jakie są potrawy w moim domu. Jednym z cudów lata są czereśnie- absolutne perły wśród owoców. W tym odcinku poznacie przepis na SAŁATKĘ CZEREŚNIOWO-PIEPRZOWĄ Z CIEPŁYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I SZPARAGAMI.

Najpierw ok. 10 dekagramów orzechów włoskich zalewamy w miseczce chłodną wodą. Na patelni grillowej kładziemy garść szparagów. W tym czasie drylujemy czereśnie. Po kilku min. odsączamy orzechy z wody, wrzucamy je do garnka i gotujemy przez ok. 5 min., aby zmiękły i nabrały słodszego, mięsistego smaku. Gdy szparagi są już chrupiące, zdejmujemy je z patelni, układamy na głębokim talerzu, dodajemy rukolę, pokrojony w kostkę ser z tłuczonym pieprzem, czereśnie, miętę cytrynową i wreszcie ciepłe orzechy.

Sos to: 2 łyżki oliwy, trochę syropu z agawy (lub miodu), łyżka musztardy i pół cytryny.

Czereśnie oczyszczają krew, usuwają toksyny i wspomagają odchudzanie. Świetnie działają na skórę, jej jędrność i ukrwienie. Dzięki swoim przeciwutleniaczom działają odmładzająco. Są bogate m.in. w witaminy z grupy B, a żelaza i jodu, mają w sobie więcej niż wiele ryb morskich! To wszystko sprawia, że także w diecie kobiet w ciąży są bezcenne -usuwają nadmiar soli, toksyn, odkwaszają organizm i poprawiają napięcie skóry. Idealnie regulują żołądek. Dwu- trzydniowa dieta z czereśni usuwa z organizmu wszystkie śmiecie, odtruwa i odchudza.
Uwaga: czereśni nigdy nie popijamy wodą, aby nie wywołać biegunki! Nie jemy też surowych na czczo.

Gdy skończy się sezon letni zastępuję czereśnie i szparagi innymi owocami, ale jeśli chodzi o kopalnię wartości odżywczych – czereśnie nie mają sobie równych, korzystajmy więc z ich dobrodziejstw póki czas! Oglądajcie też kolejne odcinki mojego programu „Żurek z pomidorem” i subskrybujcie kanał Runforest.tv !